Pasta ze zmielonych nasion konopi. Idealna do kanapek, ciast, ziemniaków i twarogu.
Masło konopne jest uważane za najzdrowszy produkt z konopi, dzięki dużej zawartości tłuszczów, białka, węglowodanów i błonnika. Masło konopne to pasta z prażonych i zmielonych nasion pochodzących z łotewskich upraw oraz dodatek oleju. Produkt nie zawiera cholesterolu.
Nasiona konopi bogate są w białka roślinne, aminokwasy, błonnik, węglowodany, a także potas, wapń, magnez, fosfor oraz oleje zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 o wysokiej wartości dla ludzkiego organizmu.
Nasiona konopi mogą być spożywane w całości, z kiełkami lub mielone, choć można z nich również wytwarzać mleko roślinne. Aby organizm ludzki mógł czerpać maksymalne korzyści z nasion, zaleca się je jeść w postaci zmielonej.
Masło rozprowadza się na chlebie i dodaje do innych potraw - ziemniaków, groszku, twarogu, kaszy i zwykłego masła. Jest idealnym dodatkiem do kanapek. Możesz dodać do niego zioła lub cynamon i czekoladę, żeby dodać mu wyjątkowego smaku.
Nie tolerujesz orzechów, ale lubisz orzechowy smak? W takim razie masło konopne to doskonały produkt dla Ciebie!
Przepisy wykorzystujące masło konopne znajdziesz na naszym blogu i instagramie!
Skład|Składniki: zmiażdżone nasiona konopi (84%), olej rzepakowy, sól
Termin przydatności do spożycia: 180 dni od daty produkcji
Warunki przechowywania: w temp. od 0 do 20 stopni Celsjusza
Producent: "Iecavnieki", Iecavas novads, LV-3913, LATVIA
Wartości odżywcze na 100g:
Energia
tłuszcze 50 g
w tym:
tłuszcz nasycony 4 g
tłuszcz trans 0 g
tłuszcz jednonienasycony 11 g
tłuszcz wielonienasycony 35 g
w tym:
kwas linolowy (omega 6) 24 g
Kwas α-linolenowy (omega 3) 11 g
cholesterol 0 mg
węglowodany 9 g
w tym: cukier 2.3 g
błonnik spożywczy 17 g
białka 17 g
sód 0.6 g