Gratka dla tych, co dbają o linię, a także przemęczonych i zestresowanych!
Produkt wykonany z wysokiej jakości siemienia uprawianego na Łotwie oraz koncentratu z karczocha jerozolimskiego (topinamburu, słonecznika bulwiastego). Nasiona zostały zmielone, aby organizm mógł łatwiej przyswoić zawarte w nich składniki odżywcze.
Produkt w opakowaniach próżniowych o wadze 250 g.
Mielony len jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych - kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, minerałów, rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, białek i lignanów (naturalnych substancji roślinnych o właściwościach fitoestrogenowych i przeciwutleniających). Siemię lniane jest szczególnie zalecane kobietom w okresie menopauzy.
Badania wykazały korzystny wpływ siemienia lnianego na organizm i jego funkcje, m.in:
Koncentrat z topinamburu uprawianego na Łotwie zawiera inulinę - polimer fruktozy, który przyczynia się do zapobiegania problemów zdrowotnych.
Inulina jest naturalnym słodzikiem pozyskiwanym z topinamburu lub korzeni cykorii i służy jako źródło pożywienia dla dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym, a także sprzyja rozwojowi bakterii probiotycznych, co skutkuje poprawą funkcjonowania układu pokarmowego. Inulina zwiększa ilość rozpuszczalnego błonnika, poprawia strawność, daje uczucie pełności oraz przyspiesza metabolizm. Suszony karczoch jerozolimski zawiera inulinę w prawie 50% warzywa (świeże warzywo: 18-20%).
Pomysł wykorzystania topinamburu w przemyśle spożywczym został zasugerowany przez naukowców dążących do opracowania wygodnych i tanich źródeł prebiotyków, które uzupełniałyby produkty tak, aby ryzyko chorób było zmniejszane już podczas jedzenia.
Koncentrat topinamburu jest pozyskiwany z jego bulw poprzez przetwarzanie w piecu próżniowym do suszenia mikrofalowego. Czysta inulina jest produkowana celowo, dzięki czemu białka, węglowodany, lipidy i substancje mineralne zostają zachowane.
Karczoch jerozolimski zawiera dwa razy więcej witaminy C i B1 niż ziemniak i jest doskonałym źródłem witaminy B2. Potas, żelazo i cynk również są obecne w większym stężeniu, niż w ziemniakach, czerwonych burakach i marchewce. Jego skład bogaty jest w wapń, miedź, mangan, magnez, fosfor i krzem oraz niezastąpione aminokwasy, które są obecne tylko w roślinach i nie są syntetyzowane przez organizm ludzki.
Po otwarciu opakowania, szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu!
Dodaj zmielone nasiona lnu z inuliną do swojego jedzenia. Są one cennym i zdrowym naturalnym produktem!!!
Skład|Składniki: 90% mielony len, 10% mąka z topinambura
Termin przydatności do spożycia: 365 dni od daty produkcji
Producent: "Iecavnieki", Iecavas novads, LV-3913, LATVIA
Wartości odżywcze na 100g:
Energia 378kcal/1586kJ
tłuszcz 10.5 g w tym:
tłuszcz nasycony 1.4 g
tłuszcz trans 0 g
tłuszcz jednonienasycony 4.1 g
tłuszcz wielonienasycony 5 g
węglowodany 31.4 g w tym:
cukry 1.3 g
inulina 3.1 g
błonnik pokarmowy 15 g
białka 32 g
sód 0 g