Mielone siemię lniane z inuliną 250g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Iecavnieks
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 8,00 zł

Mielony Len z Inuliną

Produkt wykonany z wysokiej jakości siemienia uprawianego na Łotwie oraz koncentratu z karczocha jerozolimskiego (topinamburu, słonecznika bulwiastego). Nasiona zostały zmielone, aby organizm mógł łatwiej przyswoić zawarte w nich składniki odżywcze.

Produkt w opakowaniach próżniowych o wadze 250 g.

 

Zalety mielonego Siemienia Lnianego

Mielony len jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych - kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, minerałów, rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, białek i lignanów (naturalnych substancji roślinnych o właściwościach fitoestrogenowych i przeciwutleniających). Siemię lniane jest szczególnie zalecane kobietom w okresie menopauzy.

Badania wykazały korzystny wpływ siemienia lnianego na organizm i jego funkcje, m.in:

  • stabilizuje układ trawienny,
  • dostarcza potrzebne mikro i makroskładniki,
  • pomaga w unormowaniu wagi

 

Co To Jest Inulina?

Koncentrat z topinamburu uprawianego na Łotwie zawiera inulinę - polimer fruktozy, który przyczynia się do zapobiegania problemów zdrowotnych.

Inulina jest naturalnym słodzikiem pozyskiwanym z topinamburu lub korzeni cykorii i służy jako źródło pożywienia dla dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym, a także sprzyja rozwojowi bakterii probiotycznych, co skutkuje poprawą funkcjonowania układu pokarmowego. Inulina zwiększa ilość rozpuszczalnego błonnika, poprawia strawność, daje uczucie pełności oraz przyspiesza metabolizm. Suszony karczoch jerozolimski zawiera inulinę w prawie 50% warzywa (świeże warzywo: 18-20%). 

 

Pomysł wykorzystania topinamburu w przemyśle spożywczym został zasugerowany przez naukowców dążących do opracowania wygodnych i tanich źródeł prebiotyków, które uzupełniałyby produkty tak, aby ryzyko chorób było zmniejszane już podczas jedzenia.

Koncentrat topinamburu jest pozyskiwany z jego bulw poprzez przetwarzanie w piecu próżniowym do suszenia mikrofalowego. Czysta inulina jest produkowana celowo, dzięki czemu białka, węglowodany, lipidy i substancje mineralne zostają zachowane.

 

Regularne spożywanie inuliny

  • zmniejsza poziom cukru we krwi,
  • poprawia wzrok,
  • zrównoważa poziom cholesterolu 
  • przyczynia się do wchłaniania wapnia w organizmie, zapobiegając ryzyku osteoporozy.

Karczoch jerozolimski zawiera dwa razy więcej witaminy C i B1 niż ziemniak i jest doskonałym źródłem witaminy B2. Potas, żelazo i cynk również są obecne w większym stężeniu, niż w ziemniakach, czerwonych burakach i marchewce. Jego skład bogaty jest w wapń, miedź, mangan, magnez, fosfor i krzem oraz niezastąpione aminokwasy, które są obecne tylko w roślinach i nie są syntetyzowane przez organizm ludzki.

 

Produkty z koncentratem z topinamburu są zalecane do profilaktyki:

  • zaparć,
  • raka jelit,
  • choroby wątroby,
  • nadwagi i otyłości, 
  • osteoporozy,
  • miażdżycy, dnie moczanowej, zapaleniu stawów, nefrolitom, anemii, (skuteczny środek)
  • do stymulacji wydzielania mleka ludzkiego podczas karmienia piersią,
  • przeciw zmęczeniu w przypadku nadmiernego stresu fizycznego i psychicznego. 

 

 Jak SieJe Mielone Siemie Lniane z Inuliną?

  • dodaj 1-2 łyżki stołowe do kefiru, jogurtu, maślanki lub soku owocowego;
  • dodaj kilka łyżek podczas przygotowywania owsianki, kaszy manny, jaglanki itp.  
  • dodaj zmielone nasiona lnu do sałatek, do pizzy, kanapek, koktajli owocowych lub innych potraw;
  • może być używany do wypieku ciast lnianych i innych wyrobów cukierniczych;
  • jest idealnym dodatkiem do domowego chleba
  • można go używać zamiast bułki tartej.
  • wegańskie jajko - 1 łyżka mielonego lnu na 3 łyżki wody

 

Po otwarciu opakowania, szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu!

Dodaj zmielone nasiona lnu z inuliną do swojego jedzenia. Są one cennym i zdrowym naturalnym produktem!!!

 

Skład|Składniki: 90% mielony len, 10% mąka z topinambura

Termin przydatności do spożycia: 365 dni od daty produkcji

Producent: "Iecavnieki", Iecavas novads, LV-3913, LATVIA

Wartości odżywcze na 100g:

  • Energia 378kcal/1586kJ

  • tłuszcz 10.5 g       w tym:

    • tłuszcz nasycony 1.4 g

    • tłuszcz trans 0 g

    • tłuszcz jednonienasycony 4.1 g

    • tłuszcz wielonienasycony 5 g

  • węglowodany 31.4 g       w tym:

    • cukry 1.3 g

    • inulina 3.1 g

  • błonnik pokarmowy 15 g

  • białka 32 g

  • sód 0 g