Super food Nasiona Chia HEBAR
Nasiona szałwii hiszpańskiej są bardziej znane pod nazwą nasiona Chia. Początki upraw przypisywane są już Aztekom, a obecnie kontynuowane przez kraje Ameryki Łacińskiej (m.in Meksyk, Gwatemala, Argentyna.). Posiadają ogrom składników odżywczych, więc niezaprzeczalnie zaliczają się do grupy superfood. Nasiona Chia są, nie bez powodu, popularnym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.
Do dziś w Meksyku używa się napojów z dodatkiem mielonych nasion zamiast napojów izotonicznych - poprawiają wytrzymałość, zapobiegają gwałtownym skokom cukru, dostarczają wapnia, fosforu i magnezu.
Duża zawartość kwasów Omega:
Nasiona Chia składaja się do 35% tłuszczów, z czego ponad 70% to kwasy wielonienasycone Omega 3 i 6. Jak Cię wpierają:
- poprawiają pracę układu krążenia i nerwowego
- regulują poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi
- dbają o dobry wzrok
- pomagają regulować ciśnianie krwi
- przy reularnym spożywaniu: mniejsze ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu
- wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację
- chronią przed demencją i chorobą Alzheimera
Moc witamin i minerałów - nasiona Chia HEBAR są bogate w:
- magnez
- wapń
- żelazo
- przeciwutleniacze: lawonoidy, kwercytynę, wit. E
- cynk
- fosfor
- wit. B1, A, C,
- potas
- błonnik pokarmowy (ok 40 %)
- dobrze przyswajalne białko roślinne
- tryptofan
Korzyści regularnego spożywania nasion chia HEBAR:
- utrzymują odpowiedni poziom cukru
- obniżają poziom cholesterolu
- dzięki właściwościom pęczniejącym i dużej ilości błonnika, dają uczucie sytości
- zawarty w nich kwas ALA przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju raka piersi i szyjki macicy
- przyspieszają metabolizm i proces trawienia
- pomagają przy problemach z zaparciami
- sprawiają, że mamy mocne zęby i kości oraz zmniejszają ryzyko osteoporozy
- poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
- pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała
- poprawiają nastrój
Jak SieJe Nasiona Chia:
- dodatek do sałatek, jogurtów, koktajli, owsianki
- dodatek do wypieków, chleba, naleśników
- zamiennik jajka - 1 łyżka nasion chia + 1 łyżka wody = 1 jajko
- zagęstnik do zup
- do rozbielania puddingów, deserów
- jako panierka
Kiedy Sie[NIE]Je Nasion:
- podczas brania leków obniżających ciśnienie, przeciwzakrzepowych i przeciwpłytkowych - zapytaj lekarza o bezpieczną dawkę nasion, które możesz zjeść
- jeśli masz alergię na tymianek, gałkę muszkatołową, sezam lub oregano - możesz mieć także alergię na chia
- jeśli na co dzień jesz małą ilość błonnika - wprowadzaj chia stopniowo aby uniknąć wzdęć