Nasiona Chia 150g - szałwia hiszpańska

Aztekowie uważali nasiona chia za święte, Majowie przypisywali im magiczną moc, współcześni dietetycy potwierdzają ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Hebar
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 5,00 zł

Super food Nasiona Chia HEBAR

Nasiona szałwii hiszpańskiej są bardziej znane pod nazwą nasiona Chia. Początki upraw przypisywane są już Aztekom, a obecnie kontynuowane przez kraje Ameryki Łacińskiej (m.in Meksyk, Gwatemala, Argentyna.). Posiadają ogrom składników odżywczych, więc niezaprzeczalnie zaliczają się do grupy superfood. Nasiona Chia są, nie bez powodu, popularnym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.

Do dziś w Meksyku używa się napojów z dodatkiem mielonych nasion zamiast napojów izotonicznych - poprawiają wytrzymałość, zapobiegają gwałtownym skokom cukru, dostarczają wapnia, fosforu i magnezu.

Duża zawartość kwasów Omega:

Nasiona Chia składaja się do 35% tłuszczów, z czego ponad 70% to kwasy wielonienasycone Omega 3 i 6. Jak Cię wpierają:

  • poprawiają pracę układu krążenia i nerwowego
  • regulują poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi
  • dbają o dobry wzrok
  • pomagają regulować ciśnianie krwi
  • przy reularnym spożywaniu: mniejsze ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu
  • wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację
  • chronią przed demencją i chorobą Alzheimera 

 

Moc witamin i minerałów - nasiona Chia HEBAR są bogate w:

  • magnez
  • wapń
  • żelazo
  • przeciwutleniacze: lawonoidy, kwercytynę, wit. E
  • cynk
  • fosfor
  • wit. B1, A, C, 
  • potas
  • błonnik pokarmowy (ok 40 %)
  • dobrze przyswajalne białko roślinne
  • tryptofan 

 

Korzyści regularnego spożywania nasion chia HEBAR:

  • utrzymują odpowiedni poziom cukru
  • obniżają poziom cholesterolu
  • dzięki właściwościom pęczniejącym i dużej ilości błonnika, dają uczucie sytości
  • zawarty w nich kwas ALA przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju raka piersi i szyjki macicy
  • przyspieszają metabolizm i proces trawienia
  • pomagają przy problemach z zaparciami
  • sprawiają, że mamy mocne zęby i kości oraz zmniejszają ryzyko osteoporozy
  • poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci 
  • pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała 
  • poprawiają nastrój

 

 

Jak SieJe Nasiona Chia:

  • dodatek do sałatek, jogurtów, koktajli, owsianki
  • dodatek do wypieków, chleba, naleśników
  • zamiennik jajka - 1 łyżka nasion chia + 1 łyżka wody = 1 jajko
  • zagęstnik do zup
  • do rozbielania puddingów, deserów
  • jako panierka

 

Kiedy Sie[NIE]Je Nasion:

  • podczas brania leków obniżających ciśnienie, przeciwzakrzepowych i przeciwpłytkowych - zapytaj lekarza o bezpieczną dawkę nasion, które możesz zjeść
  • jeśli masz alergię na tymianek, gałkę muszkatołową, sezam lub oregano - możesz mieć także alergię na chia
  • jeśli na co dzień jesz małą ilość błonnika - wprowadzaj chia stopniowo aby uniknąć wzdęć

 

Wartości odżywcze na 100g 

Energia                                     486kcal/2047kJ

Tłuszcz                                     31.2g      

    w tym:

Tłuszcza nasycone                 3.6 g

Węglowodany                        50 g      

   w tym:

cukry                                    0 g

białko                                   14.3 g

Błonnik                                 39.3 g

sól                                       0.04 g