Olej Konopny 0,25l

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Iecavnieks
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 15,00 zł

Nasiona Konopi

Cenne cechy i charakterystyczny smak konopi są od dawna znane. Najważniejszą częścią konopi jest jej owoc - brązowy, błyszczący, mały orzech, zwany zazwyczaj „ziarnem”. Nasiona konopi są niezwykle pożywne i wiodą prym w kategorii super food.

 

Olej z nasion konopi

Nasiona konopi zawierają 30-38% oleju, który jest olejem schnącym bardziej stabilnym np. niż olej lniany. Jego skład, to prawie 80% różnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli więcej niż jakikolwiek inny olej roślinny.

Olej z nasion konopi uważa się za cenniejszy niż olej rybny, ponieważ jest wytwarzany ekologicznie czystszy, zawiera aminokwasy o lepszym zastosowaniu i równowadze, a także jest pełen niewystępującego w oleju rybnym kwasu Omega 9.

Globulina (białko) w konopiach jest najbardziej podobna do ludzkiej globuliny w osoczu krwi. Jest ona niezbędna do budowania odporności oraz wytwarzania przeciwciał w organizmie, stąd konopie nazywane są królową roślin.

 

Kwasy tłuszczowe w Oleju Konopnym:

Kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 nie są syntezowane przez nasz organizm i muszą być dostarczane przez jedzenie.

Proporcja tych kwasów tłuszczowych w oleju z nasion konopi jest idealna - 1: 3. Specjaliści od żywienia mówią - aby kwasy tłuszczowe działały skutecznie w naszym ciele, potrzeba 7 - 11 g Omega 6 i 2 - 3,5 g Omega 3 dziennie. Jedna łyżka oleju z nasion konopi zawiera tę ilość.

 

Kwasy Omega w oleju z nasion konopi:

  • poprawiają krążenie krwi w naszym sercu i całym ciele,
  • obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi,
  • dają energię,
  • nadają elastyczności i odżywiają skórę, paznokcie i włosy,
  • Reguluje działanie układu nerwowego
  • zapobiegają stanom zapalnym
  • poprawiają funkcjonowanie stawów
  • wspomaga mikroflorę jelitową i metabolizm
  • przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego
  • podnoszą odporność i przyczyniają się do wytwarzania hormonów
  • są kluczowe dla rozwoju komórek mózgowych i nerwowych
  • zwiększają aktywność i funkcjonowanie mózgu
  • zapobiegają chorobom serca

 

Efekty są najlepiej odczuwalne przy przyjmowaniu 1 łyżeczki codziennie przez 3 miesiące.

 

Dlaczego stosować olej konopny?

Olej konopny pozytywnie wpływa na profil lipidowy krwi, spowalniając rozwój miażdżycy. Badania dowodzą, że olej konopny zapobiega sklejaniu krwinek, chroniąc w ten sposób przed zakrzepami w naczyniach krwionośnych. Sterole roślinne w oleju obniżają poziom cholesterolu a tokoferol (witamina E) zmniejsza ryzyko wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych. 

Nasiona konopi są również bogate w białko - około 25-30%, czyli więcej niż w wołowinie lub rybach gdzie jest to około 6 gramów na łyżkę stołową. Następną najbliższą alternatywą jest soja, ale jakość zawartego w niej białka jest niższa niż w konopiach. 

Nasiona konopi nie wykazują zachowań alergennych, w odróżnieniu od soi.

Wśród białek konopnych znajduje się również globulina - trzecie najczęściej występujące białko w ludzkim ciele, odpowiadające m.in. za ochronę przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Globulina, zwana także globuliną immunologiczną, jest kluczowym elementem prawidłowego działania układu odpornościowego.

 

 

Olej jest używany nieprzetworzony i nie można go podgrzewać!

 

Olej konopny tylko na zimno?

Olej konopny doskonale nadaje się do sałatek, gotowanych warzyw, pesto, okraszenia ziemniaków czy do smarowania kanapek. Powinno się spożywać go na zimno -  nie należy go dodawać do potraw wymagających smażenia, pieczenia i gotowania. Z uwagi na niską temperaturę dymienia  w trakcie podgrzewania traci swoje właściwości. Po otwarciu powinien być przechowywany w chłodnym miejscu np. lodówce.

 

 

Jak SieJe Olej Konopny:

• W profilaktyce: 1–2 łyżeczki dziennie przed posiłkiem.

• Jako smaczny i pełny dodatek do innych produktów spożywczych - ziemniaków (zastępując masło), warzyw korzennych, groszku, fasoli, sałatek, zup itp.

• Jako dodatek do jogurtów, twarogu, serków wiejskich i innych produktów mlecznych

• Do wyrobów cukierniczych

• W zabiegach kosmetycznych: olej wmasowuje się w skórę - staje się gładka, elastyczna i błyszcząca;

olej działa nawilżająco i przeciwzapalnie, jest dobrze wchłaniany przez skórę i nie tworzy tłustej powłoki;

wcieranie oleju w nasadę włosów i skórę głowy i pozostawienie go na pół godziny przed umyciem szamponem, daje efekt zdrowych, lśniących i podatnych na układanie włosów.

Pamiętaj - nasiona konopi „Iecavnieks & Co” nie zawierają THC ani innych substancji psychoaktywnych, które znajdują się w zielonych częściach konopi.

Wartości odżywcze na 100g (109 ml):

Energia                                     900kcal/3700kJ

Tłuszcz                                     100 g      

    w tym:

Tłuszcza nasycone                 8 g

Tłuszcze trans                         0 g

Tłuszcze jednonienasycone    13 g

Tłuszcze wielonienasycone     79 g      

   w tym:

Kwas linolowy (omega 6)       59 g

Kwas linolenowy (omega 3)   20 g

węglowodany                        0 g      

   w tym:

cukry                                    0 g

białko                                   0 g

sód                                       0 g