Maleńkie skarby z szyszki śródziemnomorskiego gatunku sosny. Ważny składnik sosu pesto i posypka do sałatek.
Orzeszki piniowe są nasionami sosny pinii. Są drobne, o jasnym kolorze oraz posiadają niepowtarzalny, słodko-kwaśny smak o delikatnym aromacie sosny. Posyp nimi sałatkę lub danie z makaronu, a wyczarujesz śródziemnomorski klimat!
Piniole w medycynie ludowej są stosowane do łagodzenia suchego kaszlu.
Wchodzą w skład słynnego sosu zielonego pesto, przygotowywanego przez zmielenie orzeszków pinii z czosnkiem, świeżą bazylią, solą, oliwą i parmezanem.
Wartości odżywcze na 100g
Energia 715kcal/2953kJ
Tłuszcz 68.4 g
w tym:
Tłuszcza nasycone 4.9 g
Węglowodany 9.4 g
w tym:
cukry 3.6 g
białko 13.7 g
Błonnik 3.7 g
sól 0.01 g