Blog chmura tagów
Produkt dnia
Masło konopne 100g
Masło konopne 100g
10,00 zł
szt.
Prażone ziarna konopne 250g
Prażone ziarna konopne 250g
15,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Krem z buraczków i batatów 0
Krem z buraczków i batatów

Zupa krem z buraków i batatów

Składniki

  • 5 średniej wielkości buraków
  • 2 bataty
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 spore jabłka
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki oleju (polecamy olej z cytryną i kolendrą)
  • do posypania: prażone siemię lniane, pestki dyni lub słonecznika
  • do polania: olej z cytryną i kolendrą Iceavnieks i/lub olej z pestek dyni
  • łyżka śmietany, gęstego jogurtu lub śmietanki roślinnej

Wykonanie:

  • Rozgrzej w garnku olej, dodaj rozdrobnioną cebule i chwilę podsmaż.
  • Wrzuć do garnka resztę pokrojonych w kostkę warzyw i jabłka.
  • Zalej wodą, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć do warzyw listek laurowy.
  • Gotuj przez ok. 30 40 minut aby warzywa zmiękły.
  • Zdejmij zupę z kuchenki, wyjmij z niej liść laurowy i zmiksuj całość na gładki krem.
  • Nalej zupę na talerze, udekoruj kleksem ze śmietanki, prażonym siemieniem lnianym i ulubionymi pestkami.
  • Polej delikatnie olejem z pestek dyni i olejem z kolendrą

Tak przygotowana zupa jest lekko słodka, dobrze jest przełamać ten smak olejem Iceavnieks z kolendrą i cytryną.

Zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna jeśli buraki i bataty upieczesz w piekarniku zamiast gotować je z resztą warzyw. Upieczone warzywa dodaj do zupy krótko przed końcem gotowania.

Pliki (1)

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl