Krem z buraczków i batatów 0
Krem z buraczków i batatów

Zupa krem z buraków i batatów

Składniki

  • 5 średniej wielkości buraków
  • 2 bataty
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 spore jabłka
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki oleju (polecamy olej z cytryną i kolendrą)
  • do posypania: prażone siemię lniane, pestki dyni lub słonecznika
  • do polania: olej z cytryną i kolendrą Iceavnieks i/lub olej z pestek dyni
  • łyżka śmietany, gęstego jogurtu lub śmietanki roślinnej

Wykonanie:

  • Rozgrzej w garnku olej, dodaj rozdrobnioną cebule i chwilę podsmaż.
  • Wrzuć do garnka resztę pokrojonych w kostkę warzyw i jabłka.
  • Zalej wodą, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć do warzyw listek laurowy.
  • Gotuj przez ok. 30 40 minut aby warzywa zmiękły.
  • Zdejmij zupę z kuchenki, wyjmij z niej liść laurowy i zmiksuj całość na gładki krem.
  • Nalej zupę na talerze, udekoruj kleksem ze śmietanki, prażonym siemieniem lnianym i ulubionymi pestkami.
  • Polej delikatnie olejem z pestek dyni i olejem z kolendrą

Tak przygotowana zupa jest lekko słodka, dobrze jest przełamać ten smak olejem Iceavnieks z kolendrą i cytryną.

Zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna jeśli buraki i bataty upieczesz w piekarniku zamiast gotować je z resztą warzyw. Upieczone warzywa dodaj do zupy krótko przed końcem gotowania.

Pliki (1)

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl