Kisiel lniany z jabłkami i cynamonem 0
Kisiel lniany z jabłkami i cynamonem

Zalane wodą siemię lniane przybiera konsystencję kisielu, dzięki której ma działanie osłonowe i łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego. Kisiel nawilża gardło, co bardzo pomaga przy chrypce i kaszlu. Problem tylko w tym, że nie ma smaku. Jest na to rada - wystarczy zmiksować go z owocami lub sokiem aby otrzymać smaczną przekąskę. Miksowanie rozdrabnia nasionka, co dla wielu osób jest dodatkowym bonusem, bo nie lubią ich połykać w całości.

Zamiast gotowania całych ziaren i późniejszego miksowania proponujemy szybszą, ale równie efektywną wersję – kisiel z mielonego lnu.

 

Składniki na dwie porcje

  • Dwie płaskie łyżki mielonego lnu Iecavnieks
  • 6-7 łyżek gorącej wody
  • Szczypta cynamonu
  • Łyżeczka brązowego cukru (ew.syropu klonowego, syropu z agawy, miodu)
  • Słoiczek 200 ml dżemu jabłkowego
  • Płatki migdałów i prażone siemię lniane do dekoracji

Wykonanie:

  • Mielony len zalej gorącą wodą, wymieszaj, zostaw na kilka minut do spęcznienia. Jeśli powstały kisiel jest zbyt gęsty możesz zwiększyć ilość wody
  • Dodaj do kisielu cynamon i cukier (lub inny słodzik)
  • Rozłóż kisiel do szklaneczek, na wierzch wyłóż dżem jabłkowy
  • Udekoruj migdałami i siemieniem

Nasze porady:

  • Deser można podawać na zimno lub na ciepło (w wersji na ciepło podgrzej ostrożnie dżem w rondelku lub cały deser podgrzej w mikrofalówce)
  • Możesz uprażyć pokrojone w kostkę jabłka z cukrem lub miodem i sokiem z cytryny żeby użyć ich zamiast dżemu ze słoiczka
  • Wypróbuj wersję deseru z kakao zamiast cynamonu i dżemem z wiśni zamiast dżemu z jabłek.

Pliki (1)

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl