Mielone siemię lniane z inuliną 250g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 8,00 zł 8.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Produkt wykonany jest z wysokiej jakości siemienia uprawianego na Łotwie oraz koncentratu z karczocha jerozolimskiego (topinamburu, słonecznika bulwiastego). Nasiona zostały zmielone, aby organizm mógł łatwiej przyswoić zawarte w nich składniki odżywcze.

Produkt oferowany jest w opakowaniach próżniowych o wadze 250 g.

Mielony len jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych - kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, minerałów, rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, białek i lignanów (naturalnych substancji roślinnych o właściwościach fitoestrogenowych i przeciwutleniających). Siemię lniane jest szczególnie zalecane kobietom w okresie menopauzy.

Badania wykazały korzystny wpływ siemienia lnianego na organizm i jego funkcje, m.in: stabilizuje układ trawienny, dostarcza potrzebne mikro i makroskładniki, pomaga w unormowaniu wagi.

Obecny w naszym produkcie koncentrat wykonany z topinamburu uprawianego na Łotwie zawiera inulinę - polimer fruktozy, który przyczynia się do zapobiegania problemów zdrowotnych. Inulina jest naturalnym słodzikiem pozyskiwanym z topinamburu lub korzeni cykorii i służy jako źródło pożywienia dla dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym, a także sprzyja rozwojowi bakterii probiotycznych, co skutkuje poprawą funkcjonowania układu pokarmowego. Inulina zwiększa ilość rozpuszczalnego błonnika, poprawia strawność, daje uczucie pełności oraz przyspiesza metabolizm. Suszony karczoch jerozolimski zawiera inulinę w prawie 50% warzywa (świeże warzywo: 18-20%). 

Regularne spożywanie topinamburu zmniejsza poziom cukru we krwi, poprawia wzrok, zrównoważa poziom cholesterolu oraz przyczynia się do wchłaniania wapnia w organizmie, zapobiegając w ten sposób ryzyku osteoporozy. Karczoch jerozolimski zawiera dwa razy więcej witaminy C i B1 niż ziemniak i jest doskonałym źródłem witaminy B2. Potas, żelazo i cynk również są obecne w większym stężeniu, niż w ziemniakach, czerwonych burakach i marchewce. Jego skład bogaty jest w wapń, miedź, mangan, magnez, fosfor i krzem oraz niezastąpione aminokwasy, które są obecne tylko w roślinach i nie są syntetyzowane przez organizm ludzki.

Produkty zawierające koncentrat topinamburu są zalecane do profilaktyki następujących chorób:

  •  zaparcie,
  •  rak jelit,
  •  choroby wątroby,
  •  nadwaga i otyłość, 
  • profilaktyka osteoporozy,
  • skuteczny środek przeciwko miażdżycy, dnie moczanowej, zapaleniu stawów, nefrolitom, anemii,
  • do stymulacji wydzielania mleka ludzkiego podczas karmienia piersią,
  • przeciw zmęczeniu w przypadku nadmiernego stresu fizycznego i psychicznego. 

Pomysł wykorzystania topinamburu w przemyśle spożywczym został zasugerowany przez naukowców dążących do opracowania wygodnych i tanich źródeł prebiotyków, które uzupełniałyby produkty tak, aby ryzyko chorób było zmniejszane już podczas jedzenia.

Koncentrat topinamburu jest pozyskiwany z jego bulw poprzez przetwarzanie w piecu próżniowym do suszenia mikrofalowego. Czysta inulina jest produkowana celowo, dzięki czemu białka, węglowodany, lipidy i substancje mineralne zostają zachowane.

 Jak to SięJe?

  • dodaj 1-2 łyżki stołowe do kefiru, jogurtu, maślanki lub soku owocowego;
  • dodaj kilka łyżek podczas przygotowywania owsianki, kaszy manny, jaglanki itp.  
  • dodaj zmielone nasiona lnu do sałatek, do pizzy, kanapek, koktajli owocowych lub innych potraw;
  • może być używany do wypieku ciast lnianych i innych wyrobów cukierniczych;
  • jest idealnym dodatkiem do domowego chleba
  • można go używać zamiast bułki tartej.
  • wegańskie jajko - 1 łyżka mielonego lnu na 3 łyżki wody

Po otwarciu opakowania, szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu!

Dodaj zmielone nasiona lnu z inuliną do swojego jedzenia. Są one cennym i zdrowym naturalnym produktem!!!

 

Wartości odżywcze na 100g:

  • Energia 378kcal/1586kJ
  • tłuszcz 10.5 g       w tym:
    • tłuszcz nasycony 1.4 g
    • tłuszcz trans 0 g
    • tłuszcz jednonienasycony 4.1 g
    • tłuszcz wielonienasycony 5 g
  • węglowodany 31.4 g       w tym:
    • cukry 1.3 g
    • inulina 3.1 g
  • błonnik pokarmowy 15 g
  • białka 32 g
  • sód 0 g

Skład|Składniki: 90% mielony len, 10% mąka z topinambura

Termin przydatności do spożycia: 365 dni od daty produkcji

Producent: "Iecavnieki", Iecavas novads, LV-3913, LATVIA

 

Opinie o produkcie (1)

29 stycznia 2020

doskonałe do porannej owsianki

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl