Pestki słonecznika są jednym z bogatszych źródeł witaminy E oraz fitosteroli - związków obniżających poziom cholesterolu we krwi.
Słoneczni kryje w sobie wiele właściwości i wartości odżywczych - dzięki dużej ilości wit. E pozytywnie wpływa na kondycję skóry. Posiada również bogactwo fitosteroli i kwasu linolowego, chroniących przed chorobami krwi, złym cholesterolem oraz nowotworami.
Pestki słonecznika zawierają wiele minerałów, jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, miedź, potas, witamin A, C, E, B, niacyny, kwasu foliowego oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu:
- chrup jako przekąskę
- stosuj dodatek do ciast, sałatek, granoli
- koniecznie dodaj do domowego chleba!
- dekoruj nimi potrawy
- dodawaj do zup
- zblenduj z olejem/oliwą i zielonymi dodatkami na pyszne pesto
- zblenduj na masło słonecznikowe lub chałwę słonecznikową
- panieruj mięso, tofu, ser lub warzywa
Skład|Składniki: 100% łuskane pestki słonecznika. Bez konserwantów!
Termin przydatności do spożycia:
Najlepiej spożyć przed końcem, Numer partii i Kraj pochodzenia: - Informacji szukaj z tyłu opakowania.
Informacja dla alergików:
Produkt może zawierać śladowe ilości innych orzechów oraz sezamu.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartości odżywcze na 100g
Energia 580kcal/2407kJ
Tłuszcz 51.5 g
w tym:
Tłuszcza nasycone 4.5 g
Węglowodany 11 g
w tym:
cukry 2.6 g
białko 20.8 g
Błonnik 8.6 g
sól 0.02 g