Prażone konopie to smaczna, chrupiąca, niskokaloryczna przekąska dostarczająca mnóstwa cennych składników odżywczych.
Konopie są wyjątkowo bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe NNKT omega-6 i omega-3, w doskonale zbilansowanym stosunku 3: 1. Co ważne dla wegan, nasiona konopne są źródłem aż 10 aminokwasów są więc doskonałym źródłem lekkostrawnego białka. Ich orzechowy smak wzbogaci każde danie, choć smaczne są także jako samodzielna przekąska. Do czego jeszcze możesz użyć prażonych konopi? Posyp nimi zupę, twarożek, owsiankę, dodaj do warzywnego koktailu, dołóż do ciasta na chleb.
Masło konopne to pasta z mielonych konopi i oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Ma delikatnie orzechowy smak. Możesz nią z powodzeniem zastąpić masło orzechowe. Pasta doskonale smakuje ze świeżym chlebem, twarożkiem, pomidorami. Łotysze dodają do jako okrasę do ziemniaków. Mieszając masło konopne z kakao i bananem uzyskuje się pastę na słodko, natomiast blendując je z ulubionymi ziołami i niewielką ilością wody uzyskuje się ziołowe pesto.
Olej konopny wspiera prawidłowe działaniu układu odpornościowego, a także usuwa toksyny z organizmu i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.Regularnie spożywany wzmacnia florę jelitową. Stosowany zewnętrznie zmniejsza bóle stawów i obrzęki, koi otarcia naskórka. Czy wiesz, że możesz go stosować także na włosy? Regularne olejowanie sprzyja odbudowie struktury włosa. Nasz olej jest przeznaczony do spożycia na zimno, nie nadaje się do smażenia. Jak go użyć w kuchni? Dodaj olej do kasz, ziemniaków, sałatek, dressingów, posmaruj nim chleb.
Uwaga: żaden z produktów w zestawie nie działa psychoaktywnie, ponieważ nie zawierają THC!